Втратили документи, підтверджуючі право власності на нерухомість?

Втратили документи, підтверджуючі право власності на нерухомість?

Вичерпний алгоритм дій від нотаріуса.

Радий вітати вас, шановні друзі!

Кожен із нас не застрахований від загублених речей. Особливо неприємно, коли ми втрачаємо документи, адже на їх відновлення потрібен тривалий час. Сьогодні розповім як діяти у випадку, коли ви загубили документи на право власності на нерухомість.

Це може бути:

-       свідоцтво про право власності на нерухомість;

-       договір про купівлю-продаж, міни (бартеру), дарування;

-       свідоцтво, що підтверджує право на спадщину;

-       чинні судові рішення;

-       судові ухвали про визнання мирового договору.

Хочу зауважити, що замість загублених документів про речові права видаються нові довідки та витяги. Будь-який із перелічених документів власники отримують в різний період, тому й час для їх відновлення буде різним.

Документи відновлюються за однаковим принципом, незалежно від того, яким чином ви їх втратили (пошкодили, загубили, знищили). А на момент оформлення документів ви отримаєте дублікати, що матимуть однакову з оригіналом юридичну силу.

Оскільки всі записи про право власності на нерухомість зберігаються в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно або в БТІ, то втрата документа не означає, що ви більше не є власником нерухомості.

Якщо так сталося, що документа у вас немає, то його копію має право видати лише та структура, яка видавала оригінал. А якщо на той момент ця структура припинила свою діяльність, то законодавством передбачено певний алгоритм реєстрації права власності на підставі втрати або зіпсування документа. Згідно процедури, власник має повне право розпоряджатися нерухомістю.

Якщо ви втратили угоду про купівлю-продаж, міну чи свідоцтво про право на спадщину

Попередньо ваш документ складав та засвідчував нотаріус. Тому щоб отримати дублікат, потрібно звернутися саме до нього. У разі, якщо на момент втрати вашого документа нотаріус не веде свою діяльність, то дублікат вам видадуть у Державному нотаріальному архіві.

Якщо документ був виданий до 1 січня 2013 року

Можна скористатися інформацією з Реєстру прав власності на нерухоме майно, оскільки це архів Держреєстру речових прав. Або ж звернутися до БТІ, де інформація зберігається у письмовому вигляді.

Якщо ж мова йде про документи, що були видані після 1 січня 2013 року, то дублікат вам не знадобиться. Ваше право на нерухомість зафіксоване в Держреєстрі, тому ви безперешкодно можете розпоряджатися власним майном навіть при втрачених документах.

Отож, якщо ви втратили папери на нерухомий об’єкт – не панікуйте. Ситуація, звісно, не дуже приємна, але цілком вирішується. Отримати вичерпну консультацію щодо втрати й відновлення будь-яких документів ви можете в нашій нотаріальній конторі, що знаходиться за адресою: Київ, вул. О. Гончара, 55, офіс 11. 

Телефон для попереднього запису: 067 633 14 32.

Або заходьте на наш офіційний сайт: notary-chulovsky.kiev.ua чи шукайте більше інформації за посиланням: на соціальні мережі нотаріальної контори Володимира Чуловського

Спасибі, що прочитали! Хай щастить!

__________________________




Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі