Одеські лікарі вивели українську кардіохірургію на світовий рівень

Одеські лікарі вивели українську кардіохірургію на світовий рівень
Рік тому в Одесі відкрився інноваційний центр кардіології та кардіохірургії — Клініка Серця Odrex.

Клініку створювали всього за 19 місяців в рамках єдиної в Україні угоди на поставку комплексних рішень охорони здоров'я зі світовим лідером в області медичних технологій, послуг і рішень Medtronic. За рік клініка бралася лікувати пацієнтів, яким в інших лікарнях допомогти не вдавалося — в силу того, що не було оснащення, не вистачало навичок команди або умов перебування.

Чи вдалося за рік досягти головного — поліпшити і зберегти життя українцям? Дмитро Гавриченко, медичний директор клініки Odrex, розповідає, що рік був непростим: «За останній час до нас часто потрапляли пацієнти з аневризмою аорти. На жаль, шанси на виживання у випадках дисекції аорти з розшаруванням і розривом мінімальні. Рівень лікарняної летальності перевищує 90%, в Одеському регіоні — особливо: найчастіше люди просто не встигають доїхати до Києва за оперативною допомогою. Нам вдається рятувати таких пацієнтів — завдяки оснащенню і навичкам команди кардіохірурга Дмитра Турлюка».

Одному з пацієнтів клініки відмовили в операції в трьох країнах, перш ніж він приїхав до Одеси. Тут Дмитро Турлюк провів пацієнтові успішну операцію на серці та легенях — спільно з відомим білоруським торакальним хірургом Сергієм Єськовим.

Медичний директор Odrex впевнений, що в майбутньому тут зможуть допомагати набагато більшій кількості пацієнтів, але вже за рік в Клініці Серця встигли:

● обстежити і пролікувати пацієнтів з 22 областей України,
● приймати пацієнтів з Білорусі, Німеччини, Грузії, Ізраїлю, Казахстану, Латвії, Молдови, Росії, США та Швейцарії,
● досягнути дуже короткого терміну відновлення: наприклад, деякі пацієнти виписуються через 3 дні після кардіохірургічної операції,
● проводити операції на серці з використанням апарату штучного кровообігу Quantum, єдиного в Східній Європі і розробленого інженерами NASA,
● зібрати команду анестезіологів-реаніматологів з унікальними для України навичками: наприклад, навичками черезстравохідна УЗД і нирково-замісної терапії (для роботи в європейських клініках — це обов'язкова умова)
● провести конференції, на яких вперше зіткнулися віч-на-віч конкуруючі спеціальності і підходи до лікування.

Команду Клініку Серця Odrex в медичному середовищі знають як тих, хто береться за важкі випадки - і впроваджує рідкісні методики. Ось деякі з успішних кейсів.

• Перша TAVI в нашій країні, виконана за межами столичного регіону. TAVI зазвичай проводять пацієнтам, які не можуть перенести операцію по заміні клапана на відкритому серці — наприклад, літнім людям. Але в Україні проводять вкрай рідко — кількість таких операцій можна перерахувати по пальцях.

• Перші кріоаблації в Україні, або «початок Льодовикового періоду». Це технологія, яка дозволяє лікувати миготливу аритмію: проте замість припікання осередків аритмії як при радіочастотній абляції, їх заморожують. За словами аритмолога Олега Бохонко, це дуже прогресивна і дуже безпечна технологія.

• Радіочастотні аблації із застосуванням CARTO 3. В клініці лікують аритмії й більш звичним способом, але користуючись спеціальною навігаційною системою, з якої хірурги працюють значно швидше і можуть вирішувати більш складні завдання.

• аортокоронарне шунтування за рідкісними методиками: наприклад, першу таку операцію провели за технологією Full Arterial Bypass (для кожного шунта використовувалися артерії, а не вени). Ставити такі шунти — кропітка робота, але вони витримують термін в 2–2,5 рази довше, ніж венозні — тобто працюють не 6, а 15 років.

• «Блискавичний» міокардит — порятунок пацієнтки з викликаною міокардитом гострою серцевою недостатністю і поліогранной недостатністю за допомогою тривалої, комплексної терапії.

• Рак тимуса з вростанням в дугу аорти, перикард і легені — надскладна операція на серці та легенях.

У клініці підтверджують, що серцево-судинні захворювання - все ще основна причина смертності, і потрібно працювати одночасно в трьох напрямках: профілактиці серед населення, ранньому виявленні на прийомах у лікарів первинної ланки, і впровадженню нових методик — зокрема, в лікуванні тих пацієнтів, які раніше вважалися безнадійними.

Medtronic

Medtronic plc — одна з найбільших світових компаній, що займаються розробкою і постачанням медичних технологій, послуг і рішень для полегшення болю, відновлення здоров'я і продовження життя мільйонів людей по всьому світу. Штаб-квартира Medtronic знаходиться в Дубліні, Ірландія. Medtronic надає послуги лікарів, медичних установ і пацієнтам більш ніж в 160 країнах.

Odrex

Медичний дім Odrex — багатопрофільна приватна клініка в Одесі, відома завдяки прогресивним медичних технологій і практикам, кваліфікованої команді з більш ніж 1000 фахівців, і турботі про безпеку і комфорт кожного пацієнта. Надає більше 1900 видів медичних послуг: амбулаторно-поліклінічних, стаціонарних та хірургічних. Крім мультидисциплінарної клініки працюють 2 поліклініки — в Одесі та Чорноморську, в кожній з них можна підписати декларацію з лікарем за угодою з НСЗУ. Має власну служба швидкої допомоги. В підрозділі Медичного дому, Клініці Серця Odrex, виконують всі види діагностики та лікування серцево-судинних захворювань, в тому числі за допомогою рентгенендоваскулярної хірургії та хірургії серця і магістральних судин.
____________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі