Ощадбанк п’ятий рік поспіль забезпечує прибуткову діяльність

Ощадбанк п’ятий рік поспіль забезпечує прибуткову діяльність
За попередніми результатами 2020 року (без коригуючих проводок та до аудиторської перевірки) Ощадбанк звітує про обсяг чистого прибутку 2,8 млрд грн – він є на 2,5 млрд грн більшим, ніж у 2019 році. Починаючи з 2016 року банк продовжує працювати із прибутком. Забезпечення фінансової стабільності було і залишається стратегічним пріоритетом Ощадбанку. Прибутковість капіталу банку (RoE) на кінець 2020 року становить 13,8% та суттєво перевищує відповідний результат 2019 року (1,3%).

Чистий процентний дохід Ощадбанку у 2020 році порівняно з попереднім роком збільшився на 2,5 млрд грн (на 45,4%) і становить близько 8 млрд грн. Це відбулось переважно за рахунок зменшення процентних витрат внаслідок здешевлення фондування. Чистий комісійний дохід збільшився на 18,1% і становить майже 5 млрд грн – переважно за рахунок збільшення доходів від розрахунково-касового обслуговування клієнтів. Торговельний дохід, що виник від переоцінки облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у капіталі банку, у 2020 році становив 3,7 млрд грн.

За 2020 рік досягнуто суттєвого зростання строкової ресурсної бази Ощадбанку – з початку року приріст депозитного портфеля становив понад 9 млрд грн (10%), з них за депозитами фізичних осіб – 4,9 млрд грн, за депозитами суб’єктів господарювання – 4,3 млрд грн. Кредитний портфель протягом року зменшився на 3% до 63,2 млрд грн.

На результат 2020 року суттєво вплинули витрати на формування резервів відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерської звітності МСФЗ 9, зумовлені негативними прогнозами діяльності окремих секторів економіки. Ці прогнози спричинено застосуванням адаптивних та повних карантинних обмежень в рамках боротьби з коронавірусною пандемією, а також поточним сповільненням ділової активності.

У звітному році Ощадбанк продовжив роботу зі зменшення обсягів проблемної заборгованості: рівень непрацюючих кредитів (NPL 90+) зменшився з 49% до 24%. Протягом року вдалося реструктуризувати кредитів на загальну суму 16,4 млрд грн. У справах по непрацюючих кредитах суди винесли вердиктів на користь Ощадбанку на суму 3,9 млрд грн, з яких банку вдалось повернути 2,8 млрд грн.

Станом на кінець 2020 року власний капітал Ощадбанку становить 22 млрд грн.

Банк залишається надійною платоспроможною установою, про що свідчить показник адекватності регулятивного капіталу – 19% станом на кінець року (це значно перевищує норматив Національного банку: 10%).

У 2020 році Ощад сплатив податків, зборів та обов'язкових платежів до Державного бюджету України на суму 3,4 млрд грн.

«Ощадбанк успішно пройшов випробування кризового 2020 року і довів свою стійкість до викликів часу. Проте у 2021 році ці виклики тривають, тому й надалі слід продовжувати роботу з перетворення Ощаду на більш ефективний та конкурентоздатний банк», – зазначив Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.

________________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі