Підписано Протокол до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Великою Британією

Підписано Протокол до Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Великою Британією
Інформація, що міститься в цій публікації, призначена лише для загального ознайомлення і не може розглядатися як професійні рекомендації у сфері бухгалтерської звітності, оподаткування чи інших галузях. Із будь-яких конкретних питань слід звертатися до фахівця відповідного напрямку.

Міністерство фінансів України у прес-релізі на своєму веб-сайті повідомляє, що 9 жовтня 2017 року в Лондоні Міністром фінансів України Олександром Данилюком та Державним міністром Великої Британії у справах Європи та Америки Аланом Дунканом підписаний Протокол про внесення змін до Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Урядами України та Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії (Протокол).

Відповідно до інформації у прес-релізі Протокол передбачає наступні зміни щодо ставок оподаткування для пасивних доходів:

► Дивіденди: ставку підвищено з 10% до 15%
Ставка 5% податку підлягає застосуванню, якщо фактичним одержувачем дивідендів є компанія (інша ніж партнерство), яка безпосередньо володіє щонайменше 20% капіталу компанії, що виплачує дивіденди. Ставка, що застосовується в усіх інших випадках, підвищена з 10% до 15%.
► Відсотки: ставку оподаткування підвищено з 0% до 5%
► Роялті: ставку оподаткування підвищено з 0% до 5%

Згідно з текстом прес-релізу Протоколом затверджена нова редакція статті щодо обміну інформацією, якою передбачається значне розширення можливостей Договірних Сторін щодо обміну податковою інформацією.

У прес-релізі не повідомляється, чи Протокол вносить зміни конвенції з таких важливих питань як:

► обсяг застосування (територія та коло осіб, на які поширюється конвенція);
► спеціальні умови застосування понижених ставок оподаткування (зокрема, умова щодо оподаткування доходів у країні, резидентом якої є отримувач доходу);
► механізм усунення подвійного оподаткування;
► процедура вирішення спорів з питань тлумачення та застосування конвенції;
► наявність положень, спрямованих на запобігання застосуванню конвенції за неналежних обставин (на кшталт principal purpose test відповідно до оновлених положень модельної конвенції ОЕСР).

Зазначимо, що наші коментарі ґрунтуються на інформації, оприлюдненій Міністерством фінансів. Наразі текст Протоколу ще не опублікований та його остаточний текст може містити інші положення.

У разі набрання чинності зміни до конвенції матимуть безпосередній вплив як на існуючі, так і на майбутні міжнародні холдингові та фінансові структури з використанням Сполученого Королівства.

Міжнародним бізнес-групам слід стежити за статусом змін до конвенції, та у разі набрання ними чинності - оцінити вплив змін на холдингову структуру та на внутрішньогрупові операції групи з точки зору можливості в подальшому застосовувати переваги конвенції щодо доходів, які будуть виплачуватись британським компаніям з України.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі