Понад 10 років фінансування «зелених» проектів по всій Україні

Понад 10 років фінансування «зелених» проектів по всій Україні

Починаючи з 2004 року, Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) – міжнародна фінансова організація, створена п’ятьма державами Північної Європи – забезпечувала фінансування та впровадження понад 240 проектів, пов’язаних з енергоефективністю, відновлювальною енергетикою, процесами промислового виробництва та водними ресурсами. На даний момент НЕФКО підтримує близько 150 приватних та державних проектів в Україні на різних етапах впровадження.

Інвестиції у вітрові та сонячні технології – внесок у «зелені перетворення» в Україні

До 2020 року Україна прагне забезпечити 11% власних енергетичних потреб за рахунок відновлюваних джерел. НЕФКО надає співфінансування для проектів вітрової та сонячної енергетики, які наразі перебувають у стані впровадження в Україні.

  • У Херсонській області ТОВ «Сивашенергопром» будує вітряний парк потужністю 250 МВт у співвласності з норвезьким забудовником вітрогенераційних комплексів, компанією «NBT», та французьким підприємством «Total Eren». Співфінансування проекту забезпечують НЕФКО, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), фонд «Green for Growth Fund» (GGF) та голландський банк розвитку «Netherlands Development Finance Company» (FMO).
  • На Львівщині НЕФКО та українське підприємство ТОВ «Енергопарк Яворів» уклали пайову угоду для будівництва сонячної електростанції потужністю 36 МВт біля с. Терновиця Яворівського району. Станція буде складатися з близько 130 тисяч окремих фотоелектричних модулів.
  • У Черкаській області НЕФКО забезпечує співфінансування будівництва 55-мегаватної сонячної електростанції. Норвезький виробник систем генерації енергії сонця «Scatec Solar» займається будівництвом станції, яка буде забезпечувати до 28 тисяч домогосподарств чистою енергією. Спільно зі «Scatec Solar» у фінансуванні проекту беруть участь й інші партнери – шведський фонд розвитку «Swedfund» та ЕБРР.
  • У південній частині Житомирщини данська компанія «Better Energy A/S», яка є незалежним виробником сонячних електростанцій, розпочала будівництво сонячного парку на 19 МВт.
  • У Київській області, в селі Семиполки, що неподалік від Броварів, норвезька компанія-забудовник сонячних електростанцій «Norsk Solar AS» будує свою першу 9-мегаватну станцію в Україні разом з партнерами «Pro-Energy LLC» та «Windforce Ltd».

«Надаючи фінансування та розподіляючи ризики, ми робимо можливими інвестиції компаній Північної Європи в Україну і, водночас, підтримуємо Україну в переході на чисту і сталу енергію», – повідомив керуючий директор НЕФКО Тронд Мое.

Усі ці проекти сприяють досягненню мети України щодо забезпечення енергоресурсами та збільшення частки відновлюваних джерел енергії, одночасно скорочуючи викиди CO2 та підтримуючи Цілі сталого розвитку ООН.

Запроваджені заходи з енергоефективності в містах по всій Україні

В Україні існує багато шкіл та дитячих садків, які не відповідають сучасним стандартам енергоефективності. Це призводить до високого споживання енергії та дуже низької температури в приміщеннях. Щоб вирішити цю проблему, Київська міська державна адміністрація розпочала співпрацю з НЕФКО у 2014 році. Відтоді в рамках інвестицій до цього часу було відремонтовано понад 300 муніципальних будівель. У шістнадцяти дошкільних закладах було проведено повну термомодернізацію, у 33 навчальних корпусах встановлено нове світлодіодне освітлення, а індивідуальні теплові пункти (ІТП) у всіх дитячих закладах були або реконструйовані (256 будівель), або було встановлено нові (26 будівель).

Даний проект був успішно реалізований і призвів до більшої економії, ніж очікувалося. Наразі він не лише дозволяє заощаджувати кошти, але й приносить користь 140 тисячам дітей та вчителів міста Києва. Викиди двоокису вуглецю скоротилися на 11 тисяч тон щорічно, а споживання тепла скоротилося на 40 тисяч гігакалорій. Виходячи з досвіду та результатів, досягнутих від реалізованих проектів, місто Київ та NEFCO наразі розробляють новий масштабний проект з енергоефективності.

В місті Рівне НЕФКО профінансувала темромодернізацію трьох шкіл – №18, №26 та №27 – в рамках своєї програми надання енергоощадних кредитів. Відремонтовані шкільні будівлі дозволять зменшити споживання тепла, що сприятиме значній економії коштів та зменшенню викидів двоокису вуглецю. Загалом від такого покращення отримають користь майже 2900 школярів. Комплексна модернізація також продовжить термін експлуатації даних шкільних будівель.

«Завдяки спільній реалізації проектів з енергоефективності, українські міста навчаються залучати розумні інвестиції та застосовувати кращі практики управління проектами і міжнародні правила закупівель. Ми вважаємо, що позитивний досвід реконструкції перших трьох шкільних будівель може бути успішно відтворений і в інших містах, з якими продовжує співпрацювати НЕФКО», – повідомила Юлія Шевчук, головний радник з інвестицій в офісі НЕФКО в Києві.

Муніципалітети також можуть модернізувати вуличне освітлення за допомогою спеціальних програм кредитування НЕФКО. Наприклад, у місті Біла Церква уздовж 80 вулиць було встановлено понад 2300 нових світлодіодних ліхтарів.

Модернізація мережі вуличного освітлення та впровадження енергоефективних світлодіодних ліхтарів мають ряд переваг. По-перше, світлодіодні світильники мають довший термін експлуатації у три-вісім разів, ніж звичайні лампи розжарювання, що зменшує як витрати на обслуговування, так і споживання електроенергії; по-друге, добре освітлені вулиці та міські дороги підвищують безпеку для громадян. НЕФКО сприяла подібним заходам у 24 інших муніципалітетах.

Завдяки різноманітним програмам фінансування, НЕФКО з 2010 року реалізує широкий спектр муніципальних проектів з енергоефективності в Україні, які за своєю кількістю налічують понад 170, а сумарний обсяг інвестицій склав 119 мільйонів євро.

«Зелений банкінг» дозволяє споживачам та невеликим компаніям інвестувати в енергоефективність

Задля сприяння дрібним інвестиціям в енергоефективність та відновлювані джерела енергії НЕФКО вже понад 10 років співпрацює з українськими банками для фінансування «зелених кредитів» для споживачів та малих і середніх підприємств.

Починаючи з 2008 року, НЕФКО разом з АКБ «Банк Львів» фінансує три програми з енергоефективності для енергоощадних проектів. В рамках програми було профінансовано ремонт та модернізацію систем опалення в житлових будинках, модернізацію опалювального обладнання та устаткування з переробки відходів для підприємств, а також заходи з енергоефективності в сільському господарстві.

У січні 2019 року було підписано нову програму фінансової підтримки проектів з відновлюваної енергетики в Україні з державним «Укргазбанком». Цей інструмент дозволить фінансувати проекти, що реалізуються малими та середніми підприємствами протягом семи років. «Укргазбанк», який є четвертим за величиною банком в Україні, розробив потужний портфель «зелених проектів» з біопалива, гідроенергетики, сонячної та вітрової генерації.

Внесок держав Північної Європи через ряд ініціатив

НЕФКО забезпечує управління та реалізацію ряду ініціатив за фінансування з боку урядів країн Північної Європи, E5P та ЄС. Країнами Скандинавії було запроваджено Північну ініціативу з енергоефективності та гуманітарної підтримки для України (NIU) задля реалізації невідкладних інвестицій у відбудову та підвищення енергоефективності на сході України.

Нещодавно започаткована програма «Швеція-Україна: підтримка централізованого теплопостачання» спрямована на фінансування та підтримку екологічно сталих, енергоефективних інвестиційних проектів централізованого теплопостачання по всій Україні. Швеція підтримує програму шляхом надання ґрантів для співфінансування інвестицій та проектів технічної допомоги.

Фінсько-український трастовий фонд надає ґрантове фінансування з боку Фінляндії для сприяння співпраці між двома країнами у галузі енергоефективності, відновлюваної енергії та альтернативних енергоносіїв у виробництві електроенергії та тепла, в тому числі в системах централізованого теплопостачання.

Норвезько-українська ініціатива з підвищення енергоефективності, що фінансується Норвегією, має на меті розширити використання зовнішнього муніципального фінансування для досягнення енергоефективності в громадських будівлях, посилення практики самоврядування та сталих закупівель.

Нова пілотна програма Данії наразі розглядає можливості надання ґрантового фінансування для проектів централізованого теплопостачання та водовідведення в Україні.

____________________




Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі