IBI-Rating підвищило кредитні рейтинги ДП «МА «Бориспіль» та облігацій

IBI-Rating підвищило кредитні рейтинги ДП «МА «Бориспіль» та облігацій
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підвищення довгострокових кредитних рейтингів ДП «МА «Бориспіль» та його відсоткових облігацій серії L з рівня uaAA, прогноз «позитивний» до рівня uaAA+, прогноз «стабільний». Підвищення рейтингів зумовлено зростаючою динамікою ключових показників фінансово-господарської діяльності Емітента за підсумками 2016 року.
ДП «МА «Бориспіль» має стратегічне значення та утримує статус основного аеропорту країни з найбільшою сучасною інфраструктурою. При цьому діяльність підприємства, як і решти українських аеропортів, чутлива до державної регуляторної політики. Вітчизняний ринок авіаперевезень за підсумками 2016 року продемонстрував суттєвий ріст, що забезпечило покращення показників діяльності Емітента. Так, за результатами 2016 року пасажиропотік ДП «МА «Бориспіль» збільшився на 18,8% та перевищив 8,6 млн. пасажирів. За динамікою даного показника Аеропорт увійшов в трійку лідерів європейських аеропортів, що обслуговують від 5 до 10 млн. пасажирів в рік. Нарощенню пасажиропотоку сприяла реалізація «хабової» стратегії розвитку, що спрямована на залучення додаткових трансферних пасажирів в умовах низької платоспроможності більшості вітчизняних пасажирів. Підвищення ефективності управління та оптимізація бізнес-процесів створює потенціал для подальшого розвитку підприємства.
Позитивна динаміка авіаперевезень через аеропорт ДП «МА «Бориспіль» суттєво покращила його фінансові результати і підвищила показники ефективності діяльності за результатами 2016 року. Ріст чистого доходу, порівняно з 2015 роком, склав 33% – до 3 352,8 млн. грн. Показник EBITDA збільшився на 54% – до 2 394 млн. грн. Чистий прибуток подвоївся, склавши 1 385,9 млн. грн. Показники рентабельності знаходяться на дуже високому рівні: рентабельність EBITDA за підсумками 2016 року підвищилася до 71%, рентабельність чистого прибутку – до 41%.
Обсяг боргу (зобов’язання за відсотковими облігаціями та кредитами) ДП «МА «Бориспіль» протягом 2016 року знизився на 14% і на 31.12.2016 р. складав 2 448,7 млн. грн. екв. Скорочення відбулося в результаті своєчасного погашення частини зобов’язань за кредитами, а також погашення облігацій серії K (250 млн. грн.). Кредиторами Емітента виступають державні банки, а також Міністерство фінансів. Прив’язка аеропортових зборів до іноземної валюти значно знижує чутливість Емітента до валютного ризику за валютними кредитами. Ефективна політика в області управління боргом сприяла зниженню рівня боргового навантаження – співвідношення чистого боргу (зобов’язань за відсотковими облігаціями та кредитами, зменшених на обсяг грошових коштів) та показника EBITDA станом на 31.12.2016 р. склало 0,99х, проти 1,4х за підсумками 2015 року. Наявні на кінець 2016 року високоліквідні активи (грошові кошти та їх еквіваленти) покривали половину поточних зобов’язань Емітента. Питома вага власного капіталу ДП «МА «Бориспіль» в структурі джерел фінансування його діяльності підвищилася до 64%, що вказує на посилення рівня фінансової незалежності.
Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ДП «МА «Бориспіль», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр., довідкова інформація про діяльність ДП «МА «Бориспіль», інформація про випуск облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі