Як працює система Прозорро

Як працює система Прозорро

Сьогодні тендери проходять в електронному форматі на спеціально для цього створеній інноваційній платформі. Охочі взяти участь у торгах можуть, зареєструвавшись на сайті Української універсальної біржі – tender.uub.com.ua. Цей ресурс розроблений таким чином, щоб забезпечити прозорість процесу та захистити всіх учасників від шахрайства та втручання держави.

Особливості системи Прозорро

Щоб брати участь у торгах, потрібно обов'язково зареєструватися на одному з майданчиків. Там пропонують послуги за однією встановленою державою вартістю, однак можуть пропонувати й додаткові можливості за доплату. tender.uub.com.ua  розроблено за ініціативою підприємців, державних організацій, виробництв, а також держави з метою економії коштів платників податків. Крім того, державна закупівля дозволяє надавати громадянам послуги швидше та робити їх якісними.

Торги на ресурсі Прозорро є зворотним аукціоном, в якому переможе не той, хто першим подасть заявку, а хто запропонує найнижчу ціну. Після реєстрації користувач потрапляє до бази та отримує доступ до аукціонів, які тільки почнуться і вже відбулися. Переглянути попередні процеси можна у будь-який час, оскільки вони перебувають у загальному доступі.

Учасник потрапляє до спеціально розробленої бази та починається обмін даними. Коли з'явилася заявка від замовника, автоматична система повідомляє про це всіх учасників. Якщо пропозиція зацікавила, варто приступити до створення заявки у відповідь. Коли було виставлено пропозицію від замовника, варто швидко увійти в профіль і створити заявку, врахувавши всі вимоги замовника. Якщо заявка не відповідає параметрам запиту, її можуть відхилити.

Коли заявка може бути відхилена

Замовник, коли оформляє запит, прописує основні дані: найменування закупівлі, бажану вартість, умови співробітництва. У заявці на участь все це слід розглянути і врахувати. В іншому випадку заявка може бути відхилена системою або замовником. Є кілька причин, через які запит можуть видалити.

  1. Наявність грубих помилок у наданій документації.
  2. Відсутність ліцензії на можливість ведення торгів для деяких категорій товарів (торгівля деревиною).
  3. Невідповідність запиту, коли пропозиція другої сторони не може покрити усі умови замовника.
  4. Коли друга сторона відмовляється підписати офіційний документ після перемоги в тендері.

Сьогодні платформа «Прозорро» працює для того, щоб забезпечити прозорість ведення державних закупівель. Усі користувачі залишаються анонімними протягом усього процесу аукціону. Таким чином виключається можливість втручання держави або появи корупційних дій щодо учасників. Стосовно дотримання правил встановлено суворий контроль. Тож якщо виникла неоднозначна ситуація навколо ануляції заявки, можна подати скаргу. Замовникам надають великі штрафи за несанкціоновану відмову, тому вони намагатимуться «грати» чесно. Це дозволяє убезпечити учасників аукціону від шахрайських дій.

_________________________________




Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі