Якими будуть міста найближчого майбутнього

Якими будуть міста найближчого майбутнього
В Києві пройшов перший Міжнародний конгрес мерів – новий щорічний форум міських голів, лідерів місцевого самоврядування та інших учасників місцевого розвитку.

Міжнародний конгрес мерів став новим майданчиком для зустрічі й обміну досвідом між мерами українських міст та їхніх колег з-за кордону. Потреба у ньому виникла в Україні у світлі реформи децентралізації, в процесі якої місцеві громади набувають більше повноважень та водночас отримують більше відповідальності за вирішення власних проблем. «Я думаю, що традиція проведення Конгресу мерів, яка започаткована сьогодні, та обговорення питань реформи муніципального управління – це надзвичайно важливо. Адже ефективне місцеве самоврядування є основою будь-якої демократичної держави», – відзначив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час відкриття події.

Конгрес став спільною ініціативою Western NIS Enterprise Fund та проекту «Школа мерів», який фонд підтримав раніше цього року. «Українські міста ще мають пройти довгий шлях для того, щоб стати по-справжньому інноваційними, привабливими для інвесторів та головне – зручними для людини. І для цього вони мають вивчати і запозичувати найкращий досвід міст світу. Цьогорічний Конгрес мерів – це лише перший крок до цього. Однак для нас важливо і те, що вже сьогодні українські міста мають свої історії успіху. Обмін досвідом між українськими мерами – це ще одна велика можливість, яку дає Конгрес. І саме тому Western NIS Enterprise Fund виступив співорганізатором та основним партнером у найперший рік проведення», – прокоментувала Ярослава Джонсон, президент та головний виконавчий директор Western NIS Enterprise Fund.

Під час панельної дискусії «Глобальні тренди розвитку міст» мери канадських міст Кітченер та Стайнбек – Беррі Врбановіч та Кріс Гьорцен – поділились власним досвідом диверсифікації економіки у невеликих і колись індустріальних містах. У першу чергу – за рахунок наукоємних галузей (медицина, фармацевтика) та сфери послуг. «На початку двохтисячних ми зрозуміли, що в нас проблеми, адже виробництво у місті скорочувалось. Як місто ми мусили винайти себе знову, щоб і надалі мати економічне зростання. Тож ми мали вибір: дотримуватися фокусу на виробництві, або ж обрати план «Б» – економіку, засновану на знаннях. Перевагою були два університети та громадський коледж у нашому місті», – розповів Беррі Врбановіч, мер Кітченера, Канада.

Спікери наголосили на важливості патрнерства місцевої влади, громадян та бізнес спільноти для успішного розвитку міста. Мер самотужки не впорається із багатьма викликами, що постають перед містами в процесі децентралізації. Інший важливий фактор, на якому зокрема наголосила Мег Шілдс, старший консультант з питань корпоративної політики та управління міста Торонто, – це максимальна прозорість прийняття рішень міською владою і повний доступ мешканців міста до інформації. Цю думку підкріпив віце-президент польського міста Лодзь Кшиштоф Пьонтковский. Він розповів про участь громади у розподілі міського бюджету, яка практикується у Лодзі. Разом із ревіталізацією центральної частини та промислових споруд це дозволило мешканцям побачити перспективу у раніше депресивному місті із високим рівнем безробіття.

Українські міські голови та представники міст поділились власним успішним досвідом управління, презентуючи практичні кейси своїх міст. Зокрема, міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів про роботу Агенції розвитку Миколаєва. «Завдяки співпраці Агенції розвитку Миколаєва та підприємницького фонду Western NIS Enterprise Fund ми змогли запустити Ресурсний офіс громадських проектів. Люди приходять зі своїми проектами і ми дивимось, чи мають вони перспективу. Потім знаходимо можливість реалізувати ці ініціативи завдяки як бюджетним, так і позабюджетним коштам», – пояснив Сєнкевич.

Мер Вінниці Сергій Моргунов презентував рішення для реорганізації транспортної інфраструктури міста, яке дозволило підвищити якість громадського транспорту. Міський голова Тростянця Юрій Бова презентував успішний досвід залучення місцевого бізнесу до вирішення проблем міста. Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко розповів про впровадження електронних адміністративних послуг у місті. Мер Маріуполя Вадим Бойченко представив свій досвід реформування міської влади. «У 2016 році ми запустили контактно-комунікаційний центр, співробітники якого пройшли жорсткий відбір. Також ми вводимо електронні петиції й запустили електронний бюджет. Для того, щоб мешканець міста бачив, що ми відкриті. І не менш важливо те, що в муніципалітет прийшла працювати молодь. Тому що ми створили нові умови і сьогодні це перспективне місце праці», – розповів Вадим Бойченко.

Окрема панель Конгресу була присвячена інноваціям у розвитку міст. Зокрема, директор StartupAmsterdam Рубен Ньювенхайс розповів про етапи створення стартап-екосистеми міста. «Стартап-місто – це не лише місто стартапів. Це місто інвесторів, університетів, технологічних компаній. Говорячи про Амстердам як місто стартапів, ми говоримо про усіх цих гравців. Тому, розробляючи програму розвитку стартап-міста, ми мусимо говорити про створення екосистеми», – зазначив Рубен Ньювенхайс.

Підсумовуючи результати Конгресу, Ірина Озимок, керівник Програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund, зазначила: «У країні налічується 460 міст, чверть мерів з різних регіонів взяли участь у першому Конгресі мерів. Зацікавленість Конгресом з боку Прем’єр-міністра та очільників міст свідчить про готовність міських голів до якісних змін, запозичення досвіду своїх колег і створення кращих українських практик. Переклад книги Рубена Ньювенхайса «Місто Стартапів», яку ми презентували разом з автором та у партнерстві з Greencubator, став вагомим доповненням дискусій ролі місцевої влади у просуванні інновацій та залученні інвестицій. Ми хочемо, щоб Міжнародний конгрес мерів став щорічним із залученням більшої кількості партнерів у сфері місцевого розвитку з усієї України».

Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) – перший в Україні та Молдові регіональний фонд прямих інвестицій з капіталом 150 млн доларів США, заснований за фінансування уряду США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Він має понад 20 років досвіду успішного інвестування у підприємства малого та середнього бізнесу. Загалом, фонд проінвестував 168 млн. доларів США у 118 компаній із приблизно 25 000 працівників та зробив можливим залучення 1,4 млрд доларів в компанії України та Молдови. З 2015 року Фонд реалізовує програму технічної допомоги в Україні та Молдові на загальну суму $35 млн, основними елементами якої є сприяння експорту, місцевий економічний розвиток, соціальне інвестування та економічне лідерство. WNISEF забезпечує фінансування інноваційних, високоефективних програм, що спрямовані на здійснення реформ та змінюють життя звичайних людей в Україні та Молдові. www.wnisef.org.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі