Невизначеність на ринку IPO в 2016 році стримує ділову активність, проте у 2017-му очікується зростання кількості угод

Невизначеність на ринку IPO в 2016 році стримує ділову активність, проте у 2017-му очікується зростання кількості угод
ЛОНДОН, КИЇВ, 3 ЛИСТОПАДА 2016 року. Незважаючи на поліпшення стану економіки, безпрецедентний рівень геополітичної невизначеності надзвичайно сповільнює діяльність учасників ринку, в результаті чого 2016 рік буде невдалим для світового ринку IPO. Такі висновки наведені у звіті EY «Глобальні тенденції на ринку IPO в III кварталі 2016 року» (EY Global IPO Trends: 2016 3Q).
Загальна сума коштів, залучених за період з січня по вересень, склала 79,4 млрд доларів США, що на 39% нижче, ніж в аналогічному періоді 2015 року, а кількість угод скоротилася на 23% до 704. Порівняно з попереднім кварталом обсяг коштів, залучених за підсумками IPO у всьому світі, збільшився на 16% до 35,4 млрд доларів США, а кількість угод (252) зменшилась на 4%. Відносно третього кварталу 2015 року показники ринку IPO досить високі: обсяг залученого капіталу зріс на 84%, а кількість угод – на 21%.
Лідирує Азіатсько-Тихоокеанський регіон
Країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР) продемонстрували вражаючі результати в третьому кварталі 2016 року. Порівняно з попереднім кварталом спостерігалося різке зростання (на 138 wacko вартості угод, що склала 24,2 млрд доларів США, при цьому кількість угод (176) зросла на 41%. У третьому кварталі АТР зберігав стійку позитивну квартальну динаміку як за кількісним, так і за вартісним обсягом IPO. На угоди в цьому регіоні прийшлося 69% від загальної кількості угод IPO в світі і 53% від загального обсягу залученого капіталу. Китай продовжує займати домінуючу позицію, однак спостерігається жвава активність і в інших країнах АТР: Японії, Австралії та Південній Кореї. Зокрема, непогані показники за третій квартал 2016 року знову демонструє Японія, де порівняно з попереднім кварталом кількість угод збільшилася з 18 до 19, а обсяг залучених коштів – з 1,1 млрд доларів США до 1,5 млрд доларів США.
Коментує Рінго Чой, керівник практики EY з операцій IPO в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні: «Настрої інвесторів зумовлені достатньою ліквідністю ринків, що розвиваються, і майбутнім запуском програми Shenzhen-Hong Kong Stock Connect з об'єднання торгів фондових бірж Шеньчженя і Гонконгу. Судячи з усього, останні події у світовій економіці не підірвали довіру інвесторів, і ми прогнозуємо стабільну динаміку ринку IPO в регіоні аж до кінця року».
Ринок IPO в регіоні EMEIA поступово відновлюється
За підсумками IPO у третьому кварталі 2016 року в регіоні EMEIA було залучено 4,4 млрд доларів США, що на 69% менше, ніж на квартал раніше (14 млрд доларів США). Кількість угод порівняно з другим кварталом скоротилася на 60% - з 97 до 40. Найбільш помітний спад відчули європейські компанії, які уклали на 38% менше угод і залучили на 19% менше коштів, ніж у третьому кварталі 2015 року; порівняно з другим кварталом 2016 року падіння склало 72% як у вартісному, так і в кількісному вираженні. На індійському ринку IPO зафіксоване 20%-е зростання кількості угод, очікується стійка активність внаслідок поліпшення економічної ситуації і підтримки бізнесу з боку політичних сил.
Мартін Штайнбах, керівник практики EY з операцій IPO в регіоні EMEIA, зазначає: «Приватні компанії відкладають прийняття рішень щодо відповідного моменту для лістингу, що зумовлено не стільки самим виходом Великобританії з ЄС і передвиборчими перегонами в США, скільки політичною невизначеністю, властивою цим подіям. Крім того, компанії залучають інвесторів як у країні проведення IPO, так і в інших країнах, тому невизначеність поширюється далеко за межі одного регіону. Проте на тлі стабілізації політичної обстановки в кінці нинішнього – початку 2017 року на ринку IPO очікується зростання активності, зумовлене низкою чинників – спокійною ситуацією на ринку, гнучкою грошово-кредитною політикою, низьким рівнем відсоткових ставок, незмінно високими оцінками вартості акцій і низькою волатильністю».
На американському ринку IPO штиль
Третій квартал на ринку IPO США залишався спокійним: було укладено 35 угод на суму 6,4 млрд доларів США – незначна сума, що відображає традиційно низькі квартальні результати минулого року, коли обсяг коштів, залучених за результатами 33 IPO, склав всього 5,7 млрд доларів США. У січні-вересні американські компанії уклали 79 угод на суму 13,4 млрд доларів США, що порівняно з тим же періодом 2015 року на 44% і 49% менше за кількістю угод і обсягом капіталу відповідно.
Джекі Келлі, керівник практики EY з операцій IPO у Північній і Південній Америці, говорить: «Не зважаючи на винятково високі результати компаній, що вперше вийшли на ринок IPO в цьому році (ціна акцій наразі перевищує ціну розміщення в середньому на 31,7% ), більшість приватних компаній і фінансових інвесторів займають вичікувальну позицію. Прямі інвестиції тримаються на рекордно високій позначці, а керівники максимально диверсифікують корпоративну політику залучення фінансування – на цьому тлі компанії та інвестори готуються до відновлення активності в 2017 році, чому сприятиме усунення невизначеності навколо політичної ситуації та відсоткових ставок до кінця року. У результаті складеться сприятлива кон'юнктура для укладення успішних угод IPO».
Ламана динаміка збережеться у четвертому кварталі, однак у 2017 році ринок активізується
Протягом останніх п'яти років ринки, що розвиваються, працювали не на повну потужність, і у низці випадків, очевидно, їх роль недооцінювалася. Ринок IPO країн з економікою, що розвивається, продовжує набирати обертів внаслідок обмеженого доступу до альтернативного фінансування та привабливості відкритих ринків. За нашими прогнозами, на тлі підйому активності на ринках, що розвиваються, в четвертому кварталі 2016 року Азіатсько-Тихоокеанський регіон залишиться в епіцентрі подій. Стабілізація фондових ринків у Китаї дасть можливість регулюючим органам запустити заплановані великі угоди і тим самим активізувати ринок IPO. На індійському ринку також очікується стійка активність внаслідок поліпшення економічної ситуації і підтримки бізнесу з боку політичних сил.
У розвинених країнах низка компаній призупинила торги і зосереджується на підготовці до угод у 2017 році. У поточному році показники світового ринку IPO напевно поступляться аналогічним показникам за 2015 рік, а ось прогноз на 2017-й є оптимістичним завдяки поліпшенню стану економіки, високим котируванням, зниженню рівня волатильності, що піднімає настрої інвесторів.
Повернутися до рекордних позначок 2014 року не просто, проте, в 2017 році прогнозована активність ринку IPO буде вище, ніж у 2015 році.

Про представлені дані
Аналіз, включений в даний прес-реліз, охоплює всі угоди, укладені до 16 вересня, і включає прогнози EY щодо IPO, які будуть проведені до кінця місяця. Джерело інформації – база даних Dealogic (станом на 17 вересня 2016 року). Огляд ринку IPO в період з січня по вересень 2016 року (тобто третій квартал з початку року) заснований на даних про проведені угоди станом на 17 вересня, а також угоди, проведення яких заплановано на решту місяця. Джерело інформації про угоди M & A – база даних Dealogic (станом на 17 вересня 2016 року).


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі