Реалізований проєкт з енергоефективності в Луцьку вже дозволяє заощаджувати на енерговитратах і покращувати навчальне середовище

Реалізований проєкт з енергоефективності в Луцьку вже дозволяє заощаджувати на енерговитратах і покращувати навчальне середовище
Енергоефективні, термомодернізовані дитячі садки, школи, заклади культури та спорту в Луцьку дозволять значно скоротити споживання тепла та електроенергії, зменшити викиди CO2 та покращити навчальне середовище для понад 26 000 дітей та вчителів міста.

Луцьк – це місто на північному заході України з населенням близько 217 000 мешканців. До реалізації проєкту тривала боротьба з високими енерговитратами, головним чином на опалення громадських будівель. Через зношені фасади, дахи, вікна та двері, а також енергоємне кухонне обладнання та неефективне освітлення приміщень, будівлі потерпали від великих втрат тепла та електроенергії. Крім того, низька температура в приміщеннях в поєднанні зі зношеними системами опалення та вентиляції в старих будівлях призводили до погіршення умов навчання дітей обласного центру.

Сьогодні було урочисто представлено результати проєкту з енергоефективності в Луцьку за участю всіх партнерів, які доклали зусиль для модернізації більш ніж 30 об’єктів у закладах освіти, культури та спорту. Проєкт був профінансований за рахунок внесків Швеції, Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), міського бюджету та Нефко. Норвегія є донором E5P і, разом зі Швецією та іншими скандинавськими країнами, є державою-засновницею Нефко.

«Оскільки Швеція зробила великий внесок у низку заходів з енергоефективності в Україні, як в громадських будівлях, так і в системі централізованого теплопостачання, стала ініціатором створення фонду E5P під час головування нашої держави в ЄС у 2009 році, і була однією з сторін, що фінансували проєкт, ми дуже раді бачити результат внеску Швеції і брати участь в сьогоднішніх урочистих заходах, присвячених цьому проєкту. Він матиме великий екологічний та соціальний вплив на місто», – прокоментував Тобіас Тиберг, Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні, під час урочистостей в Луцьку.

«Ми співпрацюємо з Нефко та підтримуємо інвестиції в енергоефективність у декількох містах по всій Україні. Завдяки Ініціативі з питань енергоефективності Норвегія-Україна (NUEE) наразі подібний інвестиційний проєкт реалізується в сусідньому місті Рівному. Фінансуючи заходи з покращення енергоефективності громадських будівель, ми підтримуємо розвиток муніципальної інфраструктури та послуг. Покращення енергоефективності також сприяє зменшенню імпорту енергії та покращенню енергетичної самодостатності та безпеки для України», – пояснив Ерік Сведал, Надзвичайний та Повноважний Посол Норвегії в Україні, перебуваючи з візитом в Луцьку.

Нефко розпочала співпрацю з Луцьком у 2013 році, а кредитна угода на цей проєкт була підписана у травні 2018 року. На основі проведеного техніко-економічного обґрунтування, профінансованого Швецією, було ухвалено рішення зосередитись на освітніх, культурних і спортивних будівлях та спорудах, включаючи заклади дошкільної та шкільної освіти, художніх та музичних шкіл, а також громадський басейн. Всього до проєкту було включено 31 об’єкт, з них 27 було повністю відремонтовано, 21 будівля отримала нові індивідуальні теплові пункти з розумним регулюванням споживання тепла залежно від погодних умов, а в 4 будівлях відремонтували теплопроводи.

«Реалізовуючи цей проєкт, ми переслідували кілька цілей. Найперша – економія енергоносіїв. Сьогодні ціна газу в Україні сягнула історичного максимуму, а всі освітні заклади опалюються коштом міського бюджету. Друга – практична мета, тому що в багатьох школах і дитсадках були постійні нарікання на недотримання температурного режиму взимку. Саме в рамках реалізації цього проєкту всі старі вікна і двері були замінені, було утеплено і капітально відремонтовано дахи й фасади. Третя ціль стосується естетики. Вигляд цих навчальних закладів змінює вигляд тих мікрорайонів, у яких вони розташовані. Є ще чимало закладів освіти, культури, медицини, спорту, які потребують термомодернізації. Ми дуже вдячні за підтримку зі сторони Нефко і усіх донорів проєкту і сподіваємося на продовження нашої співпраці», – сказав Ігор Поліщук, міський голова Луцька, з нагоди урочистої події.

Загальна сума інвестицій у проєкт становить 9,5 млн. євро (близько 295 млн. грн.). Окрім кредитування від Нефко на суму 5 млн. євро (близько 156 млн. грн.), проєкт був профінансований грантом, наданим E5P, в обсязі 1,3 млн. євро (близько 41 млн. грн.), Швецією – 0,4 млн. євро (близько 12,2 млн. грн.) на технічну допомогу, надання підготовки та підтримки в процесі впровадження проєкту, а також самим містом на 2,8 млн. євро (приблизно 85,3 млн. грн.).

«Ми раді бачити результати цієї суспільно важливої інвестиції для міста Луцька. Підвищення енергоефективності та реконструкція мереж централізованого теплопостачання є двома основними пріоритетними галузями для фонду E5P, який підтримує Україну грантами у розмірі близько 140 млн. євро. Такі напрямки інвестицій не лише покращують життя людей, які проживають в Україні, а й відіграють визначальну роль у вирішенні питань змін клімату, реформ та загальної декарбонізації в країні», ¬– прокоментувала під час урочистостей в Луцьку Катерина Стасюк, Провідна Менеджерка фонду E5P.

Проєкт матиме великий екологічний та соціальний вплив на місто та його мешканців. Згідно з очікуваннями, впроваджені заходи з енергоефективності призведуть до щорічного скорочення на понад 11 000 МВт-год споживання тепла, 600 МВт-год електроенергії та 4300 тонн викидів CO2. Це зменшить щорічні витрати для міста, але, найголовніше, це вже створило належні та комфортні умови для понад 26 000 учнів та вчителів у місті.

«Ми дуже раді, що сьогодні можемо відзначити успішну реалізацію проєкту разом з усіма донорами та партнерами в Луцьку. Проєкт матиме великий вплив на багатьох мешканців міста та є важливим кроком на шляху переходу міста до сталого майбутнього. Якісна й ефективна співпраця з містом та усіма партнерами дозволила впровадити цей масштабний енергоефективний проєкт протягом близько двох років, враховуючи складні обставини через пандемію Covid-19», – зазначив Амунд Бейтнес, Інвестиційний Директор Нефко, з нагоди представлення результатів проєкту.

Реалізований проєкт з енергоефективності в місті Луцьку – це третій завершений проєкт Нефко у співпраці з E5P. Загалом, з 2010 року Нефко впровадила в Україні понад 170 проєктів і продовжує співпрацювати з українськими муніципалітетами, надаючи їм підтримку задля підвищення рівня енергоефективності громадських будівель, мереж централізованого теплопостачання, очищення води та стічних вод.
____________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі