Сервіс автоматичної оцінки нерухомості може завищувати ціну об'єктів

Сервіс автоматичної оцінки нерухомості може завищувати ціну об'єктів
Новий on-line ресурс з оцінки вартості нерухомості був запущений Фондом Держмайна (ФДМ) кілька тижнів тому. І, на думку експертів, Сервіс вимагає досить серйозного доопрацювання.

«Ресурс передбачався як інструмент, котрий допоможе знизити корупційну складову в сфері оцінки нерухомості та зробити саму процедуру більш доступною й оперативною. Однак, як показала практика, автоматична оцінка може відчутно перевищувати реальну ринкову вартість об'єкта. А це несправедливо, оскільки змушує продавця платити податок з вартості, яку той, фактично не отримує», – повідомила директор компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Олена Манжос.

Разом з тим, на сьогодні автоматична оцінка не є остаточною, підкреслила фахівець. «Продавець, в разі якщо його не влаштовує видана Сервісом сума оцінки, може звернутися до сертифікованого оцінювача. Цей фахівець має право скоригувати отриманий результат до 25%», - додала експерт.

За словами Олени Манжос, зараз оцінка житла потрібна для цілого ряду операцій з нерухомістю. Зокрема, в тих випадках, коли договір відчуження підлягає оподаткуванню. Наприклад, коли відчужується об'єкт, який був у власності менше трьох років, або коли йдеться про спадщину не першої черги.

________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі