YuMi виходить на сцену

YuMi виходить на сцену
Як і у всіх попередніх виступах під прикрашеним фресками стелею чудового Театру Верді в Пізі, Італія, увага музикантів зосереджена на маестро, інструменти напоготові. Солісти також очікують руху диригентської палички. Але в цей раз - це незвичайний виступ і незвичайний диригент. Сьогодні дебютує в якості диригента YuMi - робот ABB, перший в світі дворукий робот.

12 вересня відбулося унікальне дійство - на одній сцені виступав робот YuMi, який диригував оркестром, і італійський тенор Андреа Бочеллі в програмі Верді на благодійному концерті на урочистій першості Першого Міжнародного фестивалю робототехніки.

Маестро Бочеллі співав в одному з найкрасивіших театрів в кращих італійських традиціях, а YuMi диригував «La Donna è Mobile», знамениту арію з опери Ріголетто Верді. YuMi також диригував і для солістки Марії Луїджі Борса, яка виконала класичну сопрано-арію «O mio babbino caro» з Джанні Скіччі Пуччіні. На закінчення YuMi також виконав уривок з інтермецо Масканьї з опери «Cavalleria Rusticana».

Ця унікальна подія показала, що співпраця між людьми і роботами можлива.

Маестро Бочеллі, був в захваті від 15-хвилинної інтерлюдії. «Було дуже весело працювати з роботом ABB YuMi. Це показало, що робот дійсно може диригувати оркестром, але тільки завдяки відмінній роботі дуже талановитих інженерів і справжнього маестро. Вітаємо команду, яка зуміла домогтися цього», - сказав він.

«Я думаю, що сьогодні ми дійсно творимо історію і пишемо майбутнє додатків для робототехніки», - сказав генеральний директор ABB Ульріх Шпіссхофер після виступу. «YuMi продемонстрував, наскільки інтуїтивна і здатна до самонавчання ця машина, наскільки чудове наше програмне забезпечення, яке змогло вивчити руху диригента, відчути музику і дійсно управляти цілим оркестром».

Диригування оркестром - одна з найвищих форм мистецтва - мова йде про злиття різних інструментів в єдине вираження твору композитора. YuMi - одна з найвищих форм технології робототехніки, що міняє погляд на співпрацю людини і робота. Ці дві форми, які так чітко поєднуються під час виконання, є свідченням мінливої природи того, як людина і машина можуть працювати разом за допомогою зовсім нових способів.

Маестро Андреа Коломбіні, директор Філармонічного оркестру Лукки, який допоміг підготувати YuMi до цієї події, був у захваті від складної технології YuMi. «Взаємодії між ліктем, передпліччям і зап'ястям робота, його універсальність в складних повторюваних вимогах підвищувати і приглушати тон, була дуже успішною», - сказав він. Всі нюанси жестів диригента були повністю відтворені на рівні, який раніше здавався немислимим.

YuMi досяг дуже високого рівня плавності жестів, з неймовірною м'якістю дотику і виразності. Це неймовірний крок вперед, враховуючи жорсткість жестів попередніх роботів, і доводить, як легко YuMi можна запрограмувати на виконання найделікатніших робіт в електромеханічної збірці.

Виконання творів роботом YuMi було розроблено в два етапи. На репетиціях рухи Маестро Колумбіні були записані за допомогою режиму «Самонавчання», щоб відстежити всі рухи з великою увагою до деталей і направити обидві руки робота в правильному напрямку. Другий крок полягав в тонкій настройці рухів в програмному забезпеченні RobotStudio від ABB, де рухи були синхронізовані з музикою. Завдяки технічному досвіду ABB, просунуте програмування дозволило Маестро Колумбіні зосередитися на тому, щоб робити те, що він робить краще за все - нести музику в життя.

Перший Міжнародний фестиваль робототехніки став місцем зосередження знань про робототехніку і способах застосування, в тому числі, промислових роботів, таких як YuMi.

Хоча цей виступ дає надихаючий погляд на майбутнє, навряд чи роботи коли-небудь зможуть об'єднати талант, артистизм, техніку, інтерпретацію і харизму професійного диригента. На даний момент стоїть просте завдання - розробити промислові роботи, які прості у використанні і які можуть працювати з меншим втручанням людини.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі