Енергоефективна модернізація на сході України покращить умови навчання

Енергоефективна модернізація на сході України покращить умови навчання
Заходи з модернізації енергоефективності у місті Тернівка сприяли покращенню умов навчального середовища для школярів

Тернівка – невелике місто у Дніпропетровській області на сході України. Основний дохід до бюджету міста надходить зі сфери вугледобувної промисловості. Місто знаходиться поблизу зони воєнного конфлікту, а близько 1 770 його жителів є внутрішньо переміщеними особами. Нефко розпочала співпрацю з Тернівкою у 2018 році у зв'язку з нагальною необхідністю реконструкції громадських будівель міста.

Основною метою стало підвищення енергоефективності будівлі державного освітнього закладу – спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 Тернівської міської ради. Приміщення школи збудоване більше 30 років тому, а останній частковий ремонт було проведено у 2011 році. Відсутність утеплення й застаріла система вентиляції та опалення, зношені дерев’яні вікна призводили до вкрай низьких температур, відчутної вогкості й тьмяного освітлення у класних кімнатах. Такі умови навчання зовсім не відповідали вимогам навчального середовища та унеможливлювали якісне отримання знань дітьми.

«До реконструкції температура взимку в класних кімнатах опускалася до 9-13℃. Натомість, завдяки впровадженим енергоефективним технологіям рівень температури в приміщенні наразі сягає близько 22℃. Ми вдячні Нефко та партнерам за надання не лише фінансової підтримки, а й усієї необхідної технічної допомоги у проєкті. Реконструкція призведе не лише до значної економії для міста, а й дозволить збільшити строк експлуатації будівлі», - зазначив Ільчишин Володимир Васильович, начальник відділу освіти Тернівської міської ради Дніпропетровської області.

Загальний бюджет проєкту становить близько 560 тис. євро (18 млн гривень), з яких близько 375 000 євро (12 млн гривень) було профінансовано Нефко в рамках програми «Енергозбереження», а близько 180 000 євро (6 млн гривень) було надано з гранту від Північної ініціативи гуманітарної підтримки та енергоефективності для України (NIU).

Впроваджені заходи з енергоефективності сприятимуть скороченню споживання енергії та економії витрат для міста. Завдяки проведеній модернізації загальна економія споживання тепла сягатиме 1280 МВт/год, що становить 80% економії енергії у порівнянні з рівнем споживання до модернізації. Щорічна економія витрат оцінюється в більш ніж 60 тис. євро (близько 2 млн грн).

«Підтримка модернізації державних будівель міст на Сході є надзвичайно важливою, адже це допомагає підтримати децентралізацію та розвиток міста, а також підсилити міську спроможність сфери надання послуг. Система змішаного фінансування у подібних випадках дозволяє впровадити повний спектр необхідних енергоефективних заходів та підтримувати проєкт на всіх етапах реалізації. Успішна реалізація стала можливою завдяки активному залученню всіх зацікавлених сторін проекту. Разом ми продовжуємо підтримувати українські муніципалітети та міста на шляху до зеленого переходу», – прокоментувала Юлія Шевчук, старший головний інвестиційний радник Представництва Нефко в Україні.
____________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі