Харківський міжнародний Форум «Екологія в Fashion-індустрії»: орієнтир на Sustainable

Харківський міжнародний Форум «Екологія в Fashion-індустрії»: орієнтир на Sustainable
29 жовтня 2021 року в Харкові відбувся перший в історії міста Міжнародний форум "Екологія в fashion-індустрії”, присвячений питанням сталого розвитку та екологічним трендам в галузі моди. Організатори проекту — Харківський кластер легкої промисловості та дизайну сумісно з Харківською державною академією дизайну та мистецтв за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Харківської обласної державної адміністрації, Європейського Союзу та уряду Німеччини.

В рамках Форуму відбулися доклади експертів та дискусії на тему екологізації індустрії в регіоні та проблем інтеграції світових процесів в українські реалії. В заході взяли участь представники влади та бізнес-спільнот, експерти fashion-индустрії, викладачі профільних закладів освіти Харківщини. Крім того, майбутні дизайнери продемонстрували власні колекції – більше 30 моделей, створених в актуальному напрямі Upcycling.

Як відомо, fashion-індустрія – чи не головний у світі забруднювач навколишнього середовища: барвники, відходи виробництва синтетичних волокон, пестициди. Щороку у світі купується 56 млн тонн текстилю, і до 2030 року ця цифра зросте до 93 млн тонн. При цьому, щорічно 20% всього одягу потрапляє на звалище – саме такою є невтішна статистика.

У зв'язку з цим світова індустрія моди активно трансформується у бік sustainable fashion, тобто, сталого розвитку. Наскільки цей екологічний напрямок затребуваний в Україні й зокрема на Харківщині та чи може він бути економічно вигідним? Відповіді на ці питання шукали учасники Міжнародного форуму «Екологія в fashion-індустрії».

Ідею проведення Форуму підтримало Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Департамент економіки та міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації й Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH. В заході взяли участь їхні представники, зокрема заступник Міністра Роман Шахматенко. Він відкрив Форум, звернувшись до всіх присутніх з привітальним словом:

«Зараз Sustainable fashion та розумне споживання – не просто тренд, а необхідність. Чим раніше українське суспільство це зрозуміє, тим скоріше почне щось змінювати за фактом. Тож ми намагаємося максимально сприяти інноваційним ідеям, що можуть допомогти вирішенню проблеми. Сьогодні я побачив реальні дії. Дуже важливо, що у Харківському регіоні виробляються ініціативи в цьому напрямку, адже це є вагомим внеском в побудову моделі сталого розвитку для всієї України».



Форум – це подія, спрямована на прийняття світових трендів екологічної моди та напрацювання своїх – стверджує голова правління кластеру Олег Єгоров: «Так на деяких підприємствах-учасниках кластеру вже втілюються елементи екологічного виробництва: встановлюються сонячні батареї, переробляються залишки тканин, використовуються технологічні матеріали, виготовлені з ПЕТ тари, є приклади передачі залишків одягу потребуючим верствам населення. По-друге, ми хочемо поглибити взаємодію між освітою та бізнесом та створити спільні Upcycling коллекції студентів-дизайнерів і швейних підприємств регіону. Харківе - це місто сильної освіти й талановитих митців. І нам є що показати Україні й світу».



Під час Форуму відбулися доповіді харківських науковців та онлайн-включення міжнародних експертів на актуальні теми недобросовісного екологічного маркетингу, світових трендів щодо збереження навколишнього середовища, екологізації fashion індустрії тощо. В ході круглого столу між представниками бізнесу та профільної освіти пройшло обговорення механізмів співпраці: надання матеріально-технічної допомоги, можливість отримання студентами практичного досвіду на підприємствах-учасниках Kharkiv Fashion Cluster, колаборацій молодих дизайнерів і виробників одягу.

Співорганізатором проекту стала Харківська державна академія дизайну і мистецтв. Її ректор Олександр Соболєв впевнений, що зараз в Україні формується покоління молодих дизайнерів, для яких стійка мода – не вимушене дотримання кон'юнктури, а природний вибір. Саме тому, на його думку, так необхідні навчальні програми, орієнтовані на стійкий дизайн.



«Найголовніше, що ми взагалі порушили цю проблему, а рішення обов'язково прийдуть у процесі, – впевнений Олександр Соболєв. – Форум створив спільний простір, який призведе до появи нових проектів та колаборацій між закладами профільної освіти й бізнесом. Адже перша без другого в сучасних умовах просто неможлива».

Свій погляд на те, які зміни чекають на індустрію моди найближчим часом, на Форумі продемонстрували майбутні спеціалісти Fashion індустрії. Студенти харківських навчальних закладів: Державної академії дизайну і мистецтв, Української інженерно-педагогічної академії, Коледжу текстилю та дизайну, Вищого професійного училища сфери послуг презентували 5 показів з 34 моделей одягу, розроблених у напрямку Upcycling.

Створення зі старих речей нових – одна з найпомітніших світових тенденцій 2021 року. Творчі розробки з одягу, який вже нікому не був потрібний, настільки вразили учасників Форуму, що було вирішено провести навесні розширені Fashion покази нових колекцій.



Справка:
*Захід організований в межах проєкту «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією GIZ GmbH. Мета проєкту – створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств, підтримка інновацій та стимулювання експорту, що є шляхом до сталого й рівномірного економічного зростання.
#eu4business, #MovingForwardTogether, #sme_support_EU_GIZ , #clusters_support_EU_GIZ

*Kharkiv Fashion Cluster – це регіональне об'єднання дизайнерів, виробників і рітейлерів одягу та взуття, учбових закладів легкої промисловості, провідних профільних медіа. Програми кластеру спрямовані на підтримку і просування конкурентоспроможності місцевого виробника легкої промисловості, модної індустрії та дизайну Харківщини.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі