Компанія АББ продовжує свою трансформацію

Компанія АББ продовжує свою трансформацію
Наша компанія демонструє зростання доходів, обсягу базових замовлень та чистого прибутку

• Загальне зростання доходів на 3% протягом 2016 року
• Загальне зростання обсягу базових замовлень на 2%
• Загальний обсяг замовлень відображає меншу кількість нових великих контрактів; співвідношення нових та виконаних замовлень1,07x
• Рівень операційного прибутку EBITA 12,1%, солідний операційний важіль, зважаючи на коригування позитивного страхового резерву на 60 базових пунктів у 2016 році
• Чистий прибуток склав 724 млн. дол. США проти 500 млн. дол. США за попередній період; операційний прибуток на акцію зріс на +1%
• Активний розвиток та управління портфелем корпоративних прав: завершено продаж бізнесу з високовольтних кабелів, 4 квітня оголошено про придбання компанії B&R
• Комерційний запуск прогресивного продукту - технічної платформи ABB AbilityTM

«Компанія АББ продемонструвала зростання доходів другий квартал поспіль. Переважно операційні показники поліпшилися, зважаючи на відповідну корекцію страхових резервів минулого року, – зазначив виконавчий директор компанії АББ Ульріх Шпісхофер. – Ми бачимо перші ознаки стабілізації ринку в деяких обробних галузях промисловості, а також певні ознаки зростання на підприємствах раннього циклу виробництва. Структура замовлень у бізнес-напрямі «Електричні мережі» у цьому кварталі включає в себе китайський проект постійного струму високої напруги (HVDC), який компанія отримала у І кварталі 2016 року. В цілому основний попит у Китаї залишається позитивним».

«Ми здійснили комерційний запуск нового продукту - технічної платформи ABB Ability, нашої цифрової пропозиції, яка є найкращою в галузі промислової автоматизації процесів, і ми дуже задоволені позитивними відгуками від споживачів, – зазначив він. – Ми завершили продаж кабельного бізнесу і нещодавно оголосили про придбання компанії B&R, лідера з інновацій в галузі автоматизації виробничих процесів. Ми продовжуємо активне управління нашим портфелем корпоративних прав, здійснюючи подальше зниження ризиків щодо портфелю та переміщуючи центр тяжіння АББ до сегментів з високим зростанням на ринку та зміцнюючи конкуренцію».

Короткостроковий прогноз

Макроекономічна та геополітична динаміка у світі сигналізує про загальну змішану картину з продовженням невизначеності. Деякі макроекономічні ознаки у США залишаються позитивними, а зростання у Китаї очікувано продовжиться. Загалом на світовий ринок продовжує впливати помірне зростання та збільшення невизначеностей, таких як Brexit у Європі та геополітична напруженість у різних частинах світу. Ціни на нафту та наслідки конвертації іноземної валюти ймовірно продовжуватимуть впливати на результати компанії. Зважаючи на це та на трансформацію компанії АББ, що наразі триває, очікується, що 2017 буде перехідним роком.

Результати компанії за І квартал 2017 року

Замовлення
Обсяг замовлень знизився на 3% (9% у дол. США) у порівнянні до І кварталу минулого року, в основному завдяки меншому обсягу великих замовлень. Обсяг великих замовлень (15 млн. дол. США та вище) був на 34% нижче (на 50% у дол. США) через меншу кількість великих замовлень в бізнес-напрямах «Промислова автоматизація» та «Електричні мережі». Великі замовлення представляли 10% від загального обсягу замовлень у порівнянні до 17% в аналогічному кварталі минулого року. Великі замовлення у цьому кварталі, включали замовлення на системи постійного струму високої напруги на лінії електромереж між Францією та Великою Британією, вартістю 280 млн. дол. США. Обсяг базових замовлень (менше 15 млн. дол. США) був на 2% вище (1% у дол. США), зростання у бізнес-напрямах «Обладнання для електрифікації», «Робототехніка та електропривод» та «Промислова автоматизація». Загальний обсяг замовлень на сервіс та програмне забезпечення зріс на 7% (5% у дол. США) у порівнянні до І кварталу 2016 року та становив 24% загального обсягу замовлень у порівнянні до 21% за аналогічний період минулого року.

Обсяг замовлень минулих періодів на кінець березня 2017року складав 23 млрд. дол. США, на 2% нижче (11% у дол. США) у порівнянні до кінця першого кварталу 2016 року. Співвідношення нових та виконаних замовлень у першому кварталі складало 1,07x у порівнянні до 1,17x у першому кварталі 2016 року.

Огляд ринку

Структура попиту у трьох регіонах діяльності АББ:
• Попит у Європі був позитивним, при помірному загальному зростанні та спливанні термінів великих капітальних інвестицій. Загальний обсяг замовлень зріс на 2% (знизився на 12 % у дол. США), в той час як обсяг базових замовлень зріс на 7% (3% у дол. США). Попит на базові замовлення був позитивним у Німеччині, Швеції, Іспанії та Фінляндії, в той час як у Норвегії та Швейцарії – слабкий.
• Попит в країнах Америки був позитивним, що обумовлено зростанням попиту на автоматизацію та енергоефективність. Загальний обсяг замовлень зріс на 4% у цьому кварталі (5% у дол. США) на великі замовлення. У США зростання загального обсягу замовлень на 5% (5% у дол. США) та обсягу базових замовлень на 3% (3% у дол. США). Обсяг базових замовлень зріс на 1% (2% у дол. США), оскільки заростання в США та Мексиці майже компенсувалося зниженням в Канаді та Бразилії.
• Попит у країнах Азії, Близького Сходу та Африки (AMEA) був змішаним. Загальний обсяг замовлень у цьому регіоні знизився на 12% (16% у дол. США). Обсяг замовлень у Китаї відображає порівняння з потужним першим кварталом 2016 року, оскільки великі та менші замовлення на системи постійного струму високої напруги (HVDC) не повторилися. В Китаї основу складає попит на промислову автоматизацію, енергоефективність і надійні та ефективні енергетичні рішення, який залишається позитивним. Замовлення в Індії відображають продовження інвестицій в промислову автоматизацію та надійні енергетичні рішення. Обсяг базових замовлень у регіоні знизився на 2% (6% у дол. США), оскільки позитивний розвиток замовлень в Індії, Південній Кореї та ОАЕ не змогли компенсувати зниження в Китаї та Саудівській Аравії.

Структура попиту у трьох основних клієнтських секторах АББ:
• Енергетичні компанії продовжували свою інвестиційну діяльність щодо модернізації старіючої енергетичної інфраструктури та інтеграції в електромережу енергії з відновлюваних джерел.
• У промисловості інвестиції в робототехнічні рішення та легку промисловість, таку як автомобільна, харчова промисловість,залишалися позитивними, в той час як попит в обробній галузі, зокрема в переробці нафти та газу, залишався на низькому рівні.
• Попит у галузі транспорту та інфраструктури був змішаним. Попит на рішення щодо автоматизації будівництва, а також на рішення, пов’язані з енергоефективністю на залізничному транспорті, залишався високим, в той час як морський сектор, за винятком круїзних суден, зазнав різкого зниження у зв’язку зі скороченням у нафтогазовій галузі.

Доходи
Доходи зросли на 3% (на 1% нижче у дол. США) у І кварталі 2017 року. Доходи були вищими у бізнес-напрямах «Обладнання для електрифікації», «Робототехніка та електропривод» та «Електричнімережі». Загальний обсяг доходів від сервісу та програмного забезпечення був на 1% вище (на 1% нижче у дол. США) та склав 18% загального обсягу доходів,так само як і минулого року.

Операційний прибуток EBITA
Операційний прибуток EBITA склав 943 млн. дол. США, на 2% вище у постійній валюті (на 1% нижче у дол. США). Рівень операційного прибутку EBITA склав 12,1%, так само як і в аналогічному кварталі минулого року. Рівень операційного прибутку EBITA включав зростання в бізнес напрямах «Обладнання для електрифікації», «Промислова автоматизація» та «Електричні мережі» та зниження в бізнес-напрямі «Робототехніка та електропривод». Крім того, порівняльний операційний прибуток EBITA у 2016 році був на 60 базових пунктів вище завдяки кумулятивній ліквідації певних страхових резервів між компаніями у 50 млн. дол. США у 2016 році.

Чистий прибуток, базовий та операційний прибуток на акцію
Чистий прибуток зріс до 724 млн. дол. США з 500 млн. дол. США, а базовий прибуток на акцію склав 0,34 дол. США у порівнянні до 0,23 дол. США в аналогічному кварталі 2016 року. Це зростання включає вплив приросту капіталу від продажу бізнесу з високовольтних кабелів та інші збори, зареєстровані для коригування платежів для нерозподілених зобов’язань цього бізнесу. Крім того, витрати, пов’язані з придбанням, та певні не операційні елементи негативно вплинули на чистий прибуток, в той час як курс обміну валюти та різниця у термінах постачання товарів мали позитивний вплив. Нижча ефективна податкова ставка відображає наслідки продажу кабельного бізнесу.
Операційний прибуток на акцію склав 0,28 дол. США у порівнянні до 0,28 в аналогічному кварталі 2016 року, що на 1% більше у постійній валюті.

Грошовий потік від операційної діяльності
Грошовий потік від операційної діяльності склав 509 млн. дол. США у порівнянні до 252 млн. дол. США у 2016 році, у зв’язку зі зміною термінів бонусних виплат у 2017 році за другий квартал 2017 року через наслідки справи у Південній Кореї.

Південна Корея
22 лютого 2017 року компанія АББ оголосила про розкриття складної злочинної схеми, що включала значні розтрати та незаконне привласнення коштів у дочірній компанії в Південній Кореї. Компанія негайно почала ретельне розслідування із залученням внутрішніх та зовнішніх сторін, що наразі триває. АББ співпрацює з місцевою поліцією з розслідування,а також з Інтерполом. Компанія перевірила та підтвердила залишки на своїх банківських рахунках по всьому світу і може підтвердити, що ця ситуація обмежується Південною Корею. АББ має політику нульової толерантності до неетичної поведінки та підтримує найвищі стандарти щодо цілісності та ділової етики. Компанія АББ почала застосовувати дисциплінарні покарання та продовжуватиме їх по мірі необхідності.

«Обладнання для електрифікації»
Загальний обсяг замовлень збільшився, що відображає зростання ринкового попиту у США, Китаї та Німеччині. Доходи зросли на 3% у цьому кварталі (стабільні у дол. США), а рівень операційного прибутку EBITA зріс завдяки обсягу, умовам на ринку,продуктивності та економії витрат.

«Робототехніка та електропривод»
Загальний обсяг замовлень зріс на 7% (4% у дол. США), зі зростанням обсягу базових замовлень від третіх сторін на 13% (10% у дол. США), завдяки продовженню високого попиту в робототехніці та легкій промисловості. Доходи зросли на 5% (3% у дол. США). На рівень операційного прибутку EBITA вплинули несприятливі умови на ринку та низький рівень використання виробничих потужностей у цьому кварталі. Структура попиту та зростання замовлень минулих періодів з часом поліпшать ситуацію.

«Промислова автоматизація»
Загальний обсяг замовлень відображає менший обсяг великих замовлень, пов’язаних зі спеціалізованими кораблями. Зростання основного попиту на обладнання, послуги та програмне забезпечення вплинуло на позитивний розвиток базових замовлень у цьому кварталі. Доходи знизилися на 5% (7% у дол. США) за рахунок зниження доходів від замовлень минулих періодів. Рівень операційного прибутку EBITA зріс на 130 базових пунктів до 13,3% завдяки позитивній ситуації на ринку та успішно реалізованим заходам щодо зниження витрат та збільшення продуктивності.

«Електричні мережі»
Загальний обсяг замовлень був нижче, ніж в аналогічному кварталі минулого року, в основному через спливання термінів великих контрактів. Позитивний розвиток обсягу базових замовлень на багатьох ринках не зміг компенсувати невеликий попит на Близькому Сході та жорсткий у порівнянні з Китаєм минулого року. Доходи були на 4% вищі (на 2% нижчі у дол. США) через стабільне виконання великого обсягу замовлень минулих періодів. Рівень операційного прибутку EBITA становив 10,3%, що обумовлено більш високими доходами, підвищенням продуктивності, стабільним виконанням проектів та продовженням економії витрат.

Стратегія «Наступний рівень» – ІІІ етап
Компанія АББ продовжувала реалізацію своєї стратегії «Наступний рівень» протягом цього кварталу шляхом подальшого переміщення свого центру тяжіння до сегментів ринків з високим зростанням, зміцнюючи свою конкурентоспроможність та знижуючи ризики корпоративного портфелю.

4 квітня 2017 року АББ оголосила про придбання компанії B&R, лідера в області автоматизації виробничих процесів. Це придбання заповнить історично сформовану прогалину в галузі промислової автоматизації компанії АББ і створить унікальну комплексну пропозицію з автоматизації для клієнтів по всьому світу. Компанія B&R є визнаним лідером з інновацій у виробництві Програмованих логічних контролерів (ПЛК), промислових ПК, сервомеханізмів та автоматизації виробництв і зміцнить позиції компанії АББ як №2 в промисловій автоматизації. Закриття угоди має бути завершено влітку 2017 року.

АББ здійснила комерційний запуск технічної платформи ABB Ability, яка пропонує більше 180 рішень в усіх клієнтських сегментах, що поєднує портфоліо цифрових пропозицій та сервісів АББ і закріплює провідну позицію компанії в Четвертій промисловій революції та підтримує конкурентоспроможність чотирьох бізнес-напрямів АББ.
Крім того, компанія АББ успішно завершила продаж активів у бізнесах з високовольтних кабелів та кабельної арматури компанії NKT Cables.

Прогноз
Макроекономічні та геополітичні події сигналізують про змішану картину з продовженням невизначеності. Деякі макроекономічні ознаки в США залишаються позитивними, а зростання у Китаї очікувано продовжиться. В цілому на світовий ринок продовжує впливати помірне зростання та збільшення невизначеностей, таких як Brexit у Європі та геополітична напруженість у різних частинах світу. Ціни на нафту та наслідки конвертації іноземної валюти ймовірно продовжуватимуть впливати на результати компанії. Зважаючи на це та на трансформацію АББ, що наразі триває, очікується, що 2017 рік буде перехідним.
Позитивний довгостроковий прогноз щодо попиту у трьох основних споживчих секторах АББ – енергетичні компанії, промисловість і транспорт та інфраструктура – обумовлюється Енергетичною та Четвертою промисловою революціями.
Компанія АББ має відповідний потенціал, щоб скористатися цими можливостями для довгострокового прибуткового зростання, з її потужною присутністю на ринку, широкою розповсюдженістю, як географічно, так і у бізнесі, лідерством у галузі технологій та фінансовою потужністю.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі