В Україні прогнозують зростання цін на гречку

В Україні прогнозують зростання цін на гречку
Площі під гречкою в Україні невеликі - 70-80 тис. Га. Це 50% від внутрішньої потреби з розрахунку мінімального внутрішнього споживання, яке сформувалося за останні два роки.

Про це свідчать дані Міжнародної Асоціації гречки, пише AgroPortal.ua з посиланням на Delo.ua.

«Всього внутрішня потреба в Україні становить близько 200 тис. т, з них до 100 тис. т - це імпортна гречка. Якщо імпорту не буде з Росії (введена заборона на імпорт гречки з РФ - Ред.), а він може бути тільки з РФ, так як в інших країнах гречки немає, то вже до кінця року буде різке подорожчання крупи - на 20-30% . Якщо зараз середня ціна крупи становить 50 грн за кг, то до кінця року вона може подорожчати мінімум на 10 грн. При цьому передумов для здешевлення гречки нового врожаю немає», - зазначив виконавчий директор асоціації Сергій Громовий.

Як наголошується, в Мінагрополітики України повідомили про зростання закупівельних цін на гречку в річному вимірі на 18% (до 20 161 гривні за тонну без ПДВ). Також на 14% (до 35,63 грн / кг з ПДВ) зросла середня ціна гречаної крупи від виробників.

За словами Громового, якщо з Росії не буде поставок, то поки невідомо, звідки імпортувати гречку, так як Польща закриває тільки свої потреби, в Литві дуже маленькі обсяги виробництва, а Китай виробляє гречку, яку в Україні не будуть споживати, так як вона сильно відрізняється за смаком від української. Таким чином, з імпортерів залишаються тільки РФ і Казахстан, однак казахська гречка має теж російське походження.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua

Останні новини компаній по темі